Näin saat vuokra-asunnon

näin saat vuokra-asunnon

Olen saanut paljon kommentteja blogiin sekä kyselyitä Snapchatissa, josko voisin kertoa hieman miten nappasin itselle nykyisen vuokra-asuntoni vaikka asunnosta oli kiinnostunut kymmeniä muitakin ihmisiä. Turvauduin netin antimiin hakemusta väsätessä, ja ajattelin, että jaan nyt minun vinkkini joilla koen olleen merkitystä kämpän saannissa. En väitä, että kaikki tulevat vinkit toimisivat vuoren varmasti, mutta väitän, että näin saat vuokra-asunnon varmemmin.

Kun aloitin kämpän etsimisen, sain kuulla useasta suusta, kuinka Helsingissä asunnon (varsinkin yksiön) saaminen on lähes mahdottomuus. Tottahan se on, että täällä hyvät kämpät menevät alta aikayksikön. Ensimmäinen virhe on kuitenkin jo omassa ajattelussa: jos olet asennoitunut, että tulet tuskin mitään kivaa pesäkoloa löytämään, niin et myöskään sellaista löydä. Minä myös olin heti alussa skeptinen. Kun näin ilmoituksen nykyisestä kämpästä, mietin kuinka tulen vain pettymään jos edes menen näyttöön. Ajattelin kuitenkin koettaa.

näin saat vuokra-asunnon

Asuntonäyttöön oli saapunut 20-30 kiinnostunutta minun lisäkseni, ja tässä vaiheessa varsinkin totesin pelin olevan menetetty. Välittäjä mainitsi jossain vaiheessa, että kaikki ketkä haluavat, laittakoon hänelle hakemuksen seuraavaan iltapäivään mennessä. Koska en itse tervehdystä enempää sanonut (on erittäinkin suositeltavaa esimerkiksi heittää kysymyksiä asuntovälittäjälle), ajattelin etten edes vaivaudu kirjoittamaan hakemusta. Kämppä pyöri kuitenkin mielessä loppupäivän. Jossain vaiheessa tajusin, että jos oikeasti haluan asunnon itselle, niin silloin täytyy saada myös mustaa valkoiselle.

Alkuun raapustin perus “olen vuokranmaksukykyinen” -höttöä, kunnes mieleen tuli viisaiden ihmisten sanat, mitkä tulee yleisesti hakemusten kirjoittamiseen: “kirjoita jotain muuta kuin itsestäänselvyyksiä”. Päätin tutkia netistä, jos vaikka sieltä löytyisi vinkkejä. Ja löytyihän sieltä: asetu vuokranantajan kenkiin. Kukapa haluaa esimerkiksi, että vuokralainen sanoo tulevansa asumaan asuntoon muutamaksi kuukaudeksi? Kerro siis, että olet tulossa jäädäksesi (jos näin on), ja anna näille sanoille tukea. Itse hain asuntoa, joka ei lähde vuoden kuluttua alta, vaan jossa pystyn asumaan toistaiseksi niin pitkään kuin sielu sietää. Koska haluan, että asuinpaikka tuntuu kodilta, kerroin myös, että voisin olla kiinnostunut pienestä remontoinnista. Tämä luo lisää uskottavuutta pitkäaikaisen vuokrasuhteen puolesta.

näin saat vuokra-asunnon

Vetoa tunteisiin. Kohdallani tämä tarkoitti sitä, että kerroin Ullanlinnan olevan erityisen tärkeä asuinalue, olenhan asunut täällä ennenkin ja monia ystävistä asuu ihan naapurissa. Kerroin työpaikkani myös sijaitsevan aivan lähellä. Vuokranantaja haluaa löytää vuokralaisen, joka viihtyy asuinpaikassaan välttääkseen turhat muutot. Kannattaa kertoa juuri tällaiset asiat, vaikkakaan koko elämänkulkua en lähtisi selittämään hakemukseen. Jos asunto on normaalia edullisempi, voi ihan hyvin mainita myös, että vuokra on omiin kuluihin nähden hyvässä suhteessa. Väärä olettamus on, että korkea varallisuus on välittäjän (tai vuokranantajan) ykkösprioriteetti. Luultavasti suurin osa kämppää hakevista on luottotiedoiltaan ja vuokranmaksukyvyltään sopivia vaihtoehtoja, joten mielikuvat ratkaisevat pelin. Lisäksi yksi hyvä vinkki jonka luin netistä, kylläkin vasta asuntonäytön jälkeen, on hommata joku suosittelijaksi. Itse en nähnyt kenenkään tekevän tätä, joten massasta erottautuminen on erityisen helppoa, ja vieläpä fiksulla tavalla.

Lähetin hakemuksen ja kun seuraavana päivänä sain soiton kämpästä, olin aivan huuli pyöreänä. Välittäjä sanoi hakemukseni olleen ainut “järkevä”. Oletan siis, että pieni vaivannäkö ja mielikuvat olivat tehneet tehtävänsä! Eli kertauksena vielä:

NÄIN SAAT VUOKRA-ASUNNON
1. Ole valppaana hyvien asuntojen suhteen

2. Asuntonäyttöön mennessä pukeudu siististi ja vaikuta kiinnostuneelta (huom. älä tyrkytä itseäsi).

3. Ojenna suosittelijan nimi ja yhteystiedot välittäjälle, jos sellainen löytyy (esim. entinen vuokrananjata).

4. Hakemuksessa vetoa tunteisiin ja erottaudu massasta.

5. Luota itseesi!

Toivon, että meikäläisen vinkeistä on hyötyä vuokrakämppää etsiville. Ja ei muuta kuin onnea asunnon metsästykseen!

näin saat vuokra-asunnon

Photos from Pinterest

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *