Olen saanut paljon kommentteja blogiin sekä kyselyitä Snapchatissa, josko voisin kertoa hieman kuinka hankin nykyisen vuokra-asunnon itselleni vaikka asunnosta oli kiinnostunut kymmeniä muitakin ihmisiä. Turvauduin netin antimiin hakemusta väsätessä, ja ajattelin, että jaan nyt minun vinkkini, joilla koen olleen merkitystä vuokra-asunnon saannissa. En väitä, että kaikki tulevat vinkit toimisivat vuoren varmasti, mutta väitän, että näistä on avuksi jokaiselle uutta vuokra-asuntoa metsästävälle!
Kun aloitin kämpän etsimisen, sain kuulla useasta suusta, kuinka Helsingissä asunnon (varsinkin yksiön) saaminen on lähes mahdottomuus. Tottahan se on, että täällä hyvät kämpät menevät alta aikayksikön. Ensimmäinen virhe on kuitenkin jo omassa ajattelussa: jos olet asennoitunut, että tulet tuskin mitään kivaa pesäkoloa löytämään, niin et myöskään sellaista löydä. Minä myös olin heti alussa skeptinen – kun näin ilmoituksen nykyisestä kämpästä, mietin kuinka tulen vain pettymään jos edes menen näyttöön. Päätin kuitenkin kokeilla onneani.
Asuntonäyttöön oli saapunut 20-30 kiinnostunutta minun lisäkseni ja tässä vaiheessa viimeistään totesin pelin olevan menetetty. Välittäjä mainitsi jossain vaiheessa, että kaikki ketkä haluavat, laittakoot hänelle hakemuksen seuraavaan iltapäivään mennessä. Koska en itse tervehdystä enempää sanonut (on erittäinkin suositeltavaa esimerkiksi heittää muutamia kysymyksiä asuntovälittäjälle), ajattelin etten edes vaivaudu kirjoittamaan hakemusta. Kämppä pyöri kuitenkin mielessä loppupäivän. Jossain vaiheessa tajusin, että jos oikeasti haluan asunnon itselle, niin silloin täytyy saada myös mustaa valkoiselle.
Alkuun raapustin perus “olen vuokranmaksukykyinen” -höttöä, kunnes mieleen tuli viisaiden ihmisten sanat, mitkä tulee yleisesti hakemusten kirjoittamiseen: “kirjoita jotain muuta kuin itsestäänselvyyksiä”. Päätin tutkia netistä, jos vaikka sieltä löytyisi vinkkejä. Ja löytyihän sieltä: asetu vuokranantajan kenkiin. Kukapa haluaa esimerkiksi, että vuokralainen sanoo tulevansa asumaan asuntoon muutamaksi kuukaudeksi? Kerro siis, että olet tulossa jäädäksesi (jos näin on), ja anna näille sanoille tukea. Itselläni haussa oli vuokra-asunto, joka ei lähde vuoden kuluttua alta, vaan jossa pystyn asumaan toistaiseksi niin pitkään kuin sielu sietää. Koska haluan, että vuokra-asunto tuntuu kodilta, kerroin myös, että voisin olla kiinnostunut pienestä remontoinnista. Tämä luo lisää uskottavuutta pitkäaikaisen vuokrasuhteen puolesta.
Vetoa tunteisiin. Kohdallani tämä tarkoitti sitä, että kerroin Ullanlinnan olevan erityisen tärkeä asuinalue, olenhan asunut täällä pidempään ja monet ystävistäni asuu aivan naapurissa. Kerroin (sen hetkisen) työpaikkani myös sijaitsevan aivan lähellä kyseistä asuntoa. Vuokranantaja haluaa löytää vuokralaisen, joka viihtyy asuinpaikassaan välttääkseen turhat muutot. Kannattaa kertoa juuri tällaiset asiat, vaikkakaan koko elämänkulkua en lähtisi selittämään hakemukseen. Jos vuokra-asunto on esimerkiksi normaalia edullisempi, voi ihan hyvin mainita myös, että vuokra on omiin kuluihin nähden hyvässä suhteessa. Väärä olettamus on, että korkea varallisuus on välittäjän (tai vuokranantajan) ykkösprioriteetti. Luultavasti suurin osa kämppää hakevista on luottotiedoiltaan ja vuokranmaksukyvyltään sopivia vaihtoehtoja, joten mielikuvat ratkaisevat pelin. Lisäksi yksi hyvä vinkki jonka luin netistä, kylläkin vasta asuntonäytön jälkeen, on hommata joku suosittelijaksi. Itse en nähnyt kenenkään ojentavan asunnonvälittäjälle yhtään mitään lappusta, joten massasta erottautuminen on ilmeisen helppoa ja vieläpä fiksulla tavalla.
Lähetin ajan kanssa kirjoitetun hakemuksen ja kun seuraavana päivänä sain soiton kämpästä, olin aivan huuli pyöreänä. Välittäjä sanoi minun hakemukseni olleen ainut “järkevä”. Oletan siis, että pieni vaivannäkö ja mielikuvat olivat tehneet tehtävänsä! Kertauksena siis vielä:
Kuinka hankkia vuokra-asunto?
1. Tärkein seikka on olla valppaana hyvien vuokra-asuntojen suhteen. Kun bongaat kiinnostavan kohteen, älä jää miettimään liian pitkään vaan toimi heti.
2. Asuntonäyttöön mennessä pukeudu siististi ja vaikuta kiinnostuneelta (huom. älä tyrkytä itseäsi kuitenkaan liikaa).
3. Ojenna suosittelijan nimi ja yhteystiedot välittäjälle, jos sellainen löytyy (esim. entinen vuokrananjata).
4. Panosta hakemuksen kirjoittamiseen ja muista vedota tunteisiin. Ajattele itsesi välittäjän saappaisiin hakemusta väsätessä, jotta vältyt itsestäänselvyyksiltä.
5. Luota itseesi!
Mikäli teet edellämainitut asiat huolellisesti ja kunnolla, niin olet aivan taatusti lähempänä onnistumista ja hyvä vuokra-asunto tulee koh
Photos from Pinterest